Geactualiseerde koopsom

In de wereld van eigendom en vastgoed is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de meest recente ontwikkelingen. Dit geldt zeker voor de koopsommen, die kunnen fluctueren afhankelijk van verschillende factoren zoals de economie, de vraag en aanbod en het aantal verkopen.

Wat is een geactualiseerde koopsom?

De geactualiseerde prijs is een correctie op de oorspronkelijke verkoopprijs. Het CBS publiceert periodiek de stijging of de daling van de huizenprijzen in Nederland. Door de verkoopprijs te corrigeren met deze stijging of daling krijg je de geactualiseerde prijzen. Je kunt dus zeggen dat een geactualiseerde prijs de koopsom is van vandaag de dag.

Op onze site vind je geactualiseerde verkoopsommen. In Walter aankoopservice zie je zowel de geactualiseerde verkoopsommen als de daadwerkelijke koopsom. De geactualiseerde prijs is een correctie op de oorspronkelijke verkoopprijs op basis van de CBS Index.

Hoe wordt de geactualiseerde koopsom berekend?

De geactualiseerde koopsom wordt berekend door eerst de oorspronkelijke koopsom van het huis te bepalen en deze te vermenigvuldigen met een inflatiepercentage. Dit inflatiepercentage staat voor de verandering in de prijs van het huis gedurende de tijd dat de koper het huis heeft. Als het huis bijvoorbeeld twee jaar geleden is gekocht, wordt het inflatiepercentage berekend door de prijs van het huis vandaag de dag te vergelijken met de prijs van het huis twee jaar geleden.

Waarom is de geactualiseerde koopsom belangrijk?

De geactualiseerde koopsom is belangrijk omdat het een meer realistische prijs van het huis weergeeft. Het helpt kopers bij het maken van een meer verantwoorde beslissing over de aankoop van het huis, omdat het rekening houdt met de inflatie en andere factoren die de waarde van het huis over de tijd zullen veranderen.

Walter adviseur

Ga je een huis kopen?

Boek je gratis oriëntatiegesprek met een Walter-adviseur. Wij begeleiden je bij het kopen van je volgende woning.

Plan een gratis kennismaking

Lees verder

In de context van een woningaankoop verwijst "in gebreke stellen" naar de handeling waarbij een van de betrokken partijen, meestal de verkoper of de koper, formeel de andere partij op de hoogte stelt dat deze niet voldoet aan de contractuele verplichtingen die zijn vastgelegd in het koopcontract. Lees verder →

Je kan ervoor kiezen om wat zaken uit handen te geven wanneer je een huis gaat kopen. Een aankoopmakelaar kan je helpen met het zoeken naar een woning, kan mee naar de bezichtigingen en begeleidt je zelfs bij sleuteloverdracht bij de notaris. Lees verder →

Een anti-speculatiebeding is een clausule in een koopovereenkomst waarmee de verkoper de koper beperkt in de mogelijkheid om het huis snel door te verkopen met winst. Lees verder →