Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bedrag aan aflossing. Je betaalt rente over het hypotheekbedrag dat je nog moet aflossen.

Omdat je hypotheekschuld aan het begin van de looptijd het hoogst is, heb je dan ook de hoogste lasten. Hier staat tegenover dat je hypotheekschuld elke maand een stukje kleiner wordt. Dus je bruto en netto hypotheeklasten worden elke maand iets lager. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek helemaal afgelost.

Voordelen van de lineaire hypotheek

  • De lineaire hypotheek is een eenvoudig te begrijpen hypotheekvorm.
  • Je betaalt elke maand hetzelfde bedrag aan de aflossing van je hypotheekschuld; deze wordt elke maand lager; de hypotheekrente die je betaalt, neemt af gedurende de looptijd.
  • En bij deze hypotheekvorm kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Nadelen van de lineaire hypotheek

De maandlasten van een lineaire hypotheek zijn in het begin hoog. Daarnaast wordt  hypotheekrenteaftrek gedurende de looptijd lager, vanwege het dalende rentebedrag. Je krijgt dus steeds minder belastingvoordeel  Verder wordt er, vanwege de aflossing, een overwaarde in de woning gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat de fiscale aftrek bij een eventuele verhuizing beperkter wordt (voor de bijleenregeling).

Lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek?

Aflossen kan op twee manieren: lineair en annuïtair. De beste vorm van de twee is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Een lineaire hypotheek levert je in het begin hogere maandlasten op. Het voordeel is dat je zo sneller aflost en je maandlasten na verloop van tijd dalen.  Een annuïteitenhypotheek heeft in het begin lagere maandlasten dan een lineaire hypotheek. Na verloop van tijd stijgen je netto maandlasten. Een lineaire hypotheek kun je combineren met een annuïteitenhypotheek. Met een combinatie kun je de hoogte van je maandlasten redelijk gelijk houden. De beste vorm van de twee is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Walter adviseur

Ga je een huis kopen?

Boek je gratis oriëntatiegesprek met een Walter-adviseur. Wij begeleiden je bij het kopen van je volgende woning.

Plan een gratis kennismaking

Lees verder

BKR toetsing, afgeleid van het Bureau Krediet Registratie, is een procedure die wordt gebruikt om de kredietwaardigheid van individuen te beoordelen. Deze toetsing speelt een cruciale rol in financiële transacties, zoals het aanvragen van een lening, hypotheek of creditcard. Lees verder →

Desktop taxatie verwijst naar een beoordelingsmethode waarbij een taxateur de waarde van een onroerend goed bepaalt zonder fysiek ter plaatse te zijn. Lees verder →

Het eigenwoningforfait is een term die wordt gebruikt in de Nederlandse belastingwetgeving. Het vertegenwoordigt een fictief inkomen dat de eigenaar van een woning moet aangeven bij de belastingaangifte, zelfs als er geen werkelijke huurinkomsten zijn. Lees verder →