Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bedrag aan aflossing. Je betaalt rente over het hypotheekbedrag dat je nog moet aflossen.

Omdat je hypotheekschuld aan het begin van de looptijd het hoogst is, heb je dan ook de hoogste lasten. Hier staat tegenover dat je hypotheekschuld elke maand een stukje kleiner wordt. Dus je bruto en netto hypotheeklasten worden elke maand iets lager. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek helemaal afgelost.

Voordelen van de lineaire hypotheek

  • De lineaire hypotheek is een eenvoudig te begrijpen hypotheekvorm.
  • Je betaalt elke maand hetzelfde bedrag aan de aflossing van je hypotheekschuld; deze wordt elke maand lager; de hypotheekrente die je betaalt, neemt af gedurende de looptijd.
  • En bij deze hypotheekvorm kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Nadelen van de lineaire hypotheek

De maandlasten van een lineaire hypotheek zijn in het begin hoog. Daarnaast wordt  hypotheekrenteaftrek gedurende de looptijd lager, vanwege het dalende rentebedrag. Je krijgt dus steeds minder belastingvoordeel  Verder wordt er, vanwege de aflossing, een overwaarde in de woning gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat de fiscale aftrek bij een eventuele verhuizing beperkter wordt (voor de bijleenregeling).

Lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek?

Aflossen kan op twee manieren: lineair en annuïtair. De beste vorm van de twee is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Een lineaire hypotheek levert je in het begin hogere maandlasten op. Het voordeel is dat je zo sneller aflost en je maandlasten na verloop van tijd dalen.  Een annuïteitenhypotheek heeft in het begin lagere maandlasten dan een lineaire hypotheek. Na verloop van tijd stijgen je netto maandlasten. Een lineaire hypotheek kun je combineren met een annuïteitenhypotheek. Met een combinatie kun je de hoogte van je maandlasten redelijk gelijk houden. De beste vorm van de twee is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Walter adviseur

Ga je een huis kopen?

Boek je gratis oriëntatiegesprek met een Walter-adviseur. Wij begeleiden je bij het kopen van je volgende woning.

Plan een gratis kennismaking

Lees verder

De lijst van zaken is een uitgebreide lijst van spullen in en rondom de woning waarbij wordt aangegeven of na de verkoop iets in de woning achterblijft, meegaat met de verkopers of door jou kan worden overgenomen. Lees verder →

Als er een asbestclausule in het koopcontract staat, is de verkoper niet verantwoordelijk voor eventuele asbest in de woning. Dit betekent dat de koper verantwoordelijk is voor de verwijdering en kosten als er later asbest wordt ontdekt. Lees verder →

De kosten koper, vaak afgekort als k.k., zijn de kosten die je maakt om eigenaar van de woning te worden. Deze kosten kun je niet meefinancieren in je hypotheek en moet je dus uit eigen zak betalen. Lees verder →
Sluit je aan bij 136.884 kopers
Magnific Magnific Magnific

Walter Living is geregistreerd in Nederland op het adres Walter Tech, B.V. Singel 542, 1017AZ, Amsterdam. Ons KvK-nummer is 73708585 en ons BTW-nummer is NL859636033B01.

Diensten

Liever even contact via WhatsApp? Stuur een appje naar 085 080 6860

Walter Living, BV. Alle rechten voorbehouden.