Ieder jaar, zodra de feestdagen gevierd zijn en het nieuwe jaar is aangebroken is het ook tijd voor iets anders.
In januari wordt de WOZ waarde van je huis namelijk opnieuw bepaald. Maar wat is die WOZ waarde precies, wat betekent dit voor jou en wanneer heb je het nodig? We bespreken hieronder alle details, zodat jij weet wat je kan verwachten.
WOZ waarden zijn openbaar, zodat iedereen zijn of haar huis kan vergelijken met de waarde van andere huizen.
Wat is WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ waarde is de waarde van een woning zoals hij staat beschreven bij de gemeente en vormt de basis van gemeentelijke belastingen en heffingen. Het wordt elk jaar door de gemeente bepaald en de WOZ waarde is de geschatte marktwaarde op de peildatum van 1 januari van het vorige jaar.
De WOZ wordt door de gemeente bepaald en wordt gebaseerd op:
- Verkoopcijfers
- Ligging van de woning
- Inhoudsgegevens
- Oppervlaktegegevens
Goed om te weten is dat een WOZ waarde telkens een jaar geldig is en elk jaar opnieuw wordt bepaald. Ook zijn de WOZ waarden openbaar, zodat iedereen zijn of haar huis kan vergelijken met de waarde van andere huizen.
Wat is mijn huidige WOZ-waarde?
Via Walter kun je eenvoudig de WOZ-waarde van een woning achterhalen. Dit doe je door te zoeken op adres en op de detailpagina van een adres vind je in de prijsgeschiedenis de WOZ-waardes van de woning.
Wanneer heb je de WOZ waarde nodig?
Als je een hypotheek wil aanvragen, heb je de WOZ-waarde nodig. Degene waar jij je hypotheek wil afsluiten wil weten of de woningwaarde en hypotheek aansluiten op de hypotheeknormen. In sommige gevallen gaan geldverstrekkers akkoord met het afsluiten van een hypotheek op basis van alleen de WOZ-waarde. Dan is een taxatierapport dus niet nodig. Meestal is dit niet zo en heb je wel een taxatierapport nodig.
Waarom is een juiste WOZ waarde belangrijk?
De hoogte van de WOZ-waarde heeft invloed op een aantal dingen, dus het is belangrijk dat de WOZ waarde klopt. In de eerste plaats wordt de WOZ-waarde als basis gebruikt voor het heffen van verschillende belastingen door gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst. Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde als basis voor onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing. De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting, schenkbelasting en erfbelasting voor woningen. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting je betaalt.
Tot slot kan een hogere WOZ-waarde betekenen dat je hypotheekrente omlaag kan, wanneer het risico voor de geldverstrekker afneemt. Benieuwd waar je de WOZ waarde kan vinden? Check je huis op Walter Living. Wanneer je een rapport van het huis aanmaakt, zie je de WOZ waarde. Op een detailpagina van een huis vind je ook de WOZ waarden van referentiepanden. Alle gegevens komen direct van het WOZ waardeloket.
Wanneer je het niet eens bent met de WOZ waarde kun je bezwaar maken.
Bezwaar maken tegen WOZ waarde
In sommige gevallen hebben gemeenten geen goed beeld van de huizen in hun grondgebied. Dat is kwalijk, want een hogere WOZ waarde heeft invloed op jouw portemonnee. Je kunt als woningeigenaar bezwaar maken tegen de WOZ-waarde op je WOZ-beschikking. Dit doe je binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ-beschikking. Je maakt bezwaar maken bij je gemeente. Je kunt direct formeel bezwaar maken of gebruik maken van eerlijkewoz.nl. Zij kunnen dan bezwaar maken voor jou.
WOZ waarde 2023
Elke Prinsjesdag worden nieuwe belastingplannen voor het daaropvolgende jaar gepresenteerd. Eén van de wijzigingen betreft de WOZ waarde van je huis. De Waarderingskamer schat in dat de WOZ waarde in 2023 met gemiddeld 17% stijgt.
Een voordeel van de WOZ waardestijging is de daling van het eigenwoningforfait, maar dit is wel afhankelijk van verschillende factoren zoals je inkomen en de waardestijging van je huis.
Is WOZ-waarde hetzelfde als taxatiewaarde?
Nee, de WOZ-waarde is niet hetzelfde als de taxatiewaarde. De peildatum van de WOZ-waarde is al minimaal 12 maanden eerder loopt de WOZ-waarde al minimaal een jaar achter op de feitelijke woningwaarde. Daarnaast wordt er voor de WOZ-waarde berekening gekeken naar woningtransacties die vergelijkbaar zijn met de woning voor WOZ-waarde afgifte. Die woningtransacties vonden doorgaans ook nog eens zo’n 6-12 maanden plaats voor de peildatum. Dat betekent dat de WOZ-waarde zo’n 18-24 maanden achterloopt op de feitelijke woningwaarde.
Aan de WOZ-waarde heb je daarom veelal niet zoveel bij de bepaling van de waarde van een woning. Het kan wel een indicatie zijn dat de vraagprijs van een koopwoning opvallend laag is als die gelijk of lager is dan de WOZ-waarde. Dat vraagt nader onderzoek en allicht uitleg bij de verkopers. Als er geen sprake is van een sterk dalende markt qua huizenprijzen kan het zijn dat de verkoopmakelaar de vraagprijs bewust erg laag heeft ingestoken om veel bezoekers, al dan niet biedingen, uit te lokken.
Hoe gaat de gemeente om met de WOZ-waarde?
De ene gemeente gaat anders om met de WOZ-waarde dan de andere. De ene gemeente actualiseert die WOZ-waarde elk jaar nauwkeurig om nog een beetje mee te gaan met de marktbewegingen. Wanneer een woning verkocht wordt, is dat ook aanleiding om dat jaar daarop de WOZ-waarde flink te herzien. Tegelijkertijd kan het bij een andere gemeente ook zo zijn dat als een woning al 10 jaar lang niet verkocht is de WOZ-waarde nooit echt zo’n actualisatie heeft gehad en fors uit de pas loopt met de feitelijke woningwaarde. Ambtenaren stellen de WOZ-waarde en hebben niet altijd toegang tot de beste behulpzame technologie zoals makelaars en woningtaxateurs dat hebben. De gemeente doet louter een schatting op basis van publiekelijk toegankelijke woningkenmerken en raadpleegt woningtransacties in het verleden. Het kan voorkomen dat je een brief krijgt van de gemeente met de vraag om aan te geven hoe nieuw of luxe je woninginterieur is. De gemeente gebruikt de beantwoorde vragen hiervan om een betere schatting te kunnen maken van de WOZ-waarde.
WOZ- Waarde en woningwaarde
Naast de WOZ waarde en de taxatiewaarde van een woning, is er nog een andere manier om achter de waarde van een woning te komen. Walter Living berekent binnen 30 seconden de waarde van een huis in Nederland voor je. Het maakt hierin niets uit of het huis te koop staat, of niet. Bij Walter vind je de woningwaarde gebaseerd op de huidige marktprijzen en vergelijkbare woningen uit de buurt.
Ga je een huis kopen?
Boek je gratis oriëntatiegesprek met een Walter-adviseur. Wij begeleiden je bij het kopen van je volgende woning.
Plan een gratis kennismakingLees verder
Walter Living is geregistreerd in Nederland op het adres Walter Tech, B.V. Singel 542, 1017AZ, Amsterdam. Ons KvK-nummer is 73708585 en ons BTW-nummer is NL859636033B01.
Diensten
Liever even contact via WhatsApp? Stuur een appje naar 085 080 6860