Akte van eigendom

Akte van eigendom

Dit document wordt in de openbare registers ingeschreven als ‘afschrift van de leveringsakte’. Een afschrift van de koopakte stuurt de notaris enkele dagen na het passeren van de akte van levering naar de kopers. Dit afschrift is de akte van eigendom.

Wat is de akte van eigendom?

Een akte van eigendom is een juridisch document dat de wettelijke eigendom van een woning aantoont. Het is een document dat door een notaris wordt opgemaakt. Mocht je dit document zelf kwijtraken, dan kun je bij het Kadaster tegen betaling een nieuwe opvragen.

Wat staat er in een akte van eigendom?

Hieronder staan enkele veelvoorkomende elementen die in een akte van eigendom kunnen staan:

  • De naam en persoonlijke informatie van de eigenaar
  • De locatie en beschrijving van het onroerend goed, waaronder de afmetingen, eventuele bijgebouwen en grondoppervlakte
  • Eventuele beperkingen of belemmeringen voor het gebruik van het pand, zoals beperkingen inzake verkoop, verhuur of veranderingen aan het pand
  • Eventuele verplichtingen die aan het pand zijn verbonden, zoals het betalen van gemeentelijke belastingen of het onderhouden van de gemeenschappelijke delen van een gebouw
  • Eventuele andere rechten of beperkingen die van toepassing zijn op het pand, zoals het recht om te parkeren of het verbod op het houden van bepaalde soorten dieren.

Het is belangrijk om te weten dat een akte van eigendom geen bewijs is van de fysieke aanwezigheid of de staat van het pand. Het document beschrijft alleen de rechten en verplichtingen van de eigenaar en is bedoeld om eventuele conflicten op te lossen die zich kunnen voordoen over de eigendom van het pand.

Wat is het doel van een akte van eigendom?

Het doel van een akte van eigendom is om de eigendom van een bepaald bezit te bevestigen en te kunnen bewijzen. Het document is bedoeld om de rechten van eigendom van een bepaald bezit te beschermen en om de betrokken partijen te beschermen tegen toekomstige geschillen. Mocht je een woning gaan verkopen dan dien je ook de akte van eigendom aan de betrokken partijen te laten zien als bewijs dat jij wel degelijk de woning bezit en dus daadwerkelijk ook gerechtigd bent om de woning te verkopen. In de akte staan ook de namen vermeld van eventuele mede-eigenaren. Ook mede-eigenaren dienen formeel toestemming te geven voor de verkoop van de woning.

De rol van het Kadaster

Het kadaster beheert alle ingeschreven aktes met betrekking tot onroerend goed in haar openbare registers. Dat betekent ook dat het Kadaster een overzicht heeft van alle aktes die ooit zijn opgesteld voor een specifieke woning. Mochten er onduidelijkheden zijn over de totstandkoming van bepaalde condities, zoals kettingbedingen over een recht van overpad dan kan het Kadaster, in opdracht, historisch onderzoek doen naar het ontstaan hiervan.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar