Asbestclausule

Asbestclausule

Daarom is het belangrijk om voor het kopen van een huis goed onderzoek te doen naar de aanwezigheid van asbest.

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk voorkomend mineraal dat bestaat uit dunne vezels. In Nederland werd asbest het meest gebruikt als bouwmateriaal in de jaren 1950 tot 1980, met name voor dakbedekking en isolatie. Asbest heeft namelijk uitstekende hitte- en brandwerende eigenschappen, kosteneffectief en het gaat lang mee. Het werd in huizen ook als brandwerend materiaal toegepast rondom kachels en haarden.

Het gevaar van asbest

Later werd ontdekt dat het inademen van de vezels van asbest kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Vanwege deze risico's werd het gebruik van asbest in bouwmaterialen in Nederland in 1993 verboden.

Wanneer asbest in vaste vorm wordt aangetroffen is dit gezondheidsrisico niet gelijk zo dramatisch, zeker niet als het achter betimmeringen zit. Asbest in vaste vorm heet hechtgebonden asbest waarbij de asbestvezels stevig vastzitten in het dragermateriaal. Als deze vorm van asbest nog in goede staat is en het wordt niet bewerkt of gesloopt dan komen er nauwelijks vezels vrij en levert het geen direct gevaar op. Daarom hoeft deze vorm van asbest meestal niet direct verwijderd te worden.

Pas wanneer de vaste vorm losgemaakt wordt en de vezels loskomen dan is er sprake van een acuut gezondheidsgevaar. Dat betekent dat wanneer je grondig wilt gaan verbouwen, dat je daar rekening mee moet houden. Er zijn strikte regels voor de behandeling en verwijdering van asbest. Doorgaans mogen alleen gespecialiseerde bedrijven asbest verwijderen maar kleine hoeveelheden asbest mogen woningeigenaren ook zelf afvoeren.

Waar zit asbest?

Asbest is veelal toegepast in de vorm van asbesthoudend cement. Dit soort asbestcementplaten bevinden zich veelal in de gevel, het dakbeschot en rondom de schoorstenen. Rondom de woning kan asbest ook gevonden worden in de golfplaten van garages of schuren.

Asbestinspectie

Indien er een vermoeden is van de aanwezigheid van asbest en je wenst sloopwerkzaamheden uit te voeren of de woning grondig te verbouwen, dan kun je het best eerst een asbest inspectie uitvoeren. Speciale gecertificeerde asbestinventarisatiebedrijven kunnen zo’n asbestinspectie doen. Tijdens zo’n inspectie wordt asbest gelokaliseerd en wordt bepaald of het weg moet. Soms kan het namelijk ook blijven zitten.

Tijdens zo’n inspectie kan er her en der in de woning geboord en gezaagd worden om asbest te lokaliseren. Er is hierbij sprake van een ‘invasieve’ inspectie. Dat is de reden dat een asbestinspectie veelal uitgevoerd wordt als je al eigenaar bent van een woning. De bouwkundige keuring die je kan uitvoeren als koper terwijl de woning nog niet je eigendom is, betreft namelijk alleen een visuele inspectie: Alles wat visueel waargenomen kan worden zonder dingen open te breken wordt geïnspecteerd. Een verkoper zal er namelijk niet zo snel mee akkoord gaan om zijn of haar woning open te laten breken op zoek naar asbest.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar