Courtage

Courtage

Om daar geld mee te verdienen rekent een makelaar courtage; een vergoeding voor het werk wat hij of zij verricht. In Nederland mogen makelaars zelf bepalen hoeveel ze vragen. Hoewel je kan onderhandelen, is het meestal 1,5% van de koopsom. Dit hoort altijd inclusief BTW te zijn, maar let hier goed op. De courtage is wel exclusief opstartkosten. Die liggen meestal tussen de € 300,- en € 500,- euro.

Courtage verkopen van je huis

Soms rekenen makelaars extra kosten voor bijvoorbeeld het maken van de foto’s of het doorplaatsen op internetsites zoals Funda. Dit zijn de ‘opstartkosten’. Meestal is het zo dat de makelaar niets in rekening brengt als de verkoop niet slaagt, maar de opstartkosten ben je dan wel kwijt.

Of de makelaar nu een vast bedrag rekent of een percentage-bedrag, het is belangrijk om na te gaan wat inclusief is en wat exclusief.

Verloopt alles volgens plan en slaagt de makelaar in zijn missie, dan wordt er afgerekend via de notaris. Goed om te weten: de kosten van de makelaar zijn fiscaal niet te verrekenen.

Courtage aankoopmakelaar

Ook een aankoopmakelaar brengt courtage in rekening. Het kan dan gaan om een vast bedrag, zoals bij Walter, of om een percentage over de aankoopprijs of om een succesfee: een percentage over de onderhandelingswinst. Combinaties zijn ook mogelijk.

Het voordeel van een vast bedrag is dat je precies weet waar je aan toe bent. Het nadeel van een percentage is dat de aankoopmakelaar baat heeft bij een hoge eindprijs, en dat wringt natuurlijk heel erg met de belangen van jou als koper. Het nadeel van een prestatie-fee (percentage over verschil vraagprijs en eindprijs) is dat de aankoopmakelaar dan erg gefocust is op scherpe onderhandelingen. Al te agressief onderhandelen kan weleens te koste gaan van de gunfactor.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar