Lijst van zaken

Lijst van zaken

De lijst van zaken is bedoeld om duidelijkheid te scheppen om discussies achteraf te voorkomen. Je hebt immers overeenstemming over de koopsom van de woning en je wilt graag zekerheid wat daar bij inbegrepen is en wat niet.

Wat staat in de lijst van zaken?

Alle spullen van het het interieur, exterieur, installaties, veiligheidsmaatregelen en energiebesparing staan in de lijst van zaken. Dit zijn de roerende zaken die niet standaard bij de koop van de woning zitten en bijbehorende koopsom. Het zijn spullen die niet muurvast aan de woning zitten. Ze zijn te verplaatsen of te verwijderen zonder iets te slopen.

Spullen die altijd bij de koop van de woning horen zijn onroerende zaken. Dit zijn spullen die vastzitten in het huis. Inbouwapparatuur in de keuken valt hier ook onder omdat ze inherent bij de keuken horen. Een losstaande koelkast daarentegen is een roerende zaak en zit dus niet per definitie bij de koopsom inbegrepen als je hierover geen afspraken hebt gemaakt.

In de lijst van zaken staan ook spullen die geen eigendom zijn van de verkoper omdat er sprake is van een leasecontract of huurcontract. In de lijst van zaken staat dan of het wordt meegenomen of dat je het betreffende contract als koper dient over te nemen. Dit zien we soms bij zonnepanelen of verwarmingsinstallaties.

Wanneer krijg je de lijst van zaken?

Je krijgt de lijst van zaken na overeenstemming over de koopsom. Je hebt dan nog even om alles na te gaan want de lijst van zaken is ook onderdeel van de daarna te ondertekenen koopovereenkomst. Mochten er zaken zijn waarvan jij dacht dat ze in de woning zouden blijven en onderdeel van de totale koopsom zijn, dan is dit hét moment om het aan te kaarten.

Hoe kan ik spullen van de lijst van zaken overnemen?

We raden doorgaans aan om spullen zoals kasten of gordijnen informeel (onderhands) over te nemen en dit direct te regelen met de verkopers. Vaak volstaat een kleine som geld in een envelop, bij de woning overdracht, al dan niet in combinatie met een traktatie. Geef aan bij de verkopers dat je geïnteresseerd bent en laat ze een eerste voorstel doen. Bij veel spullen kun je nog wel zelf onderhandelen over het bedrag van overname.

Anderzijds kan je op voorhand bij je bieding ook al aangeven wat je verwacht over te nemen voor je biedingsbedrag. Hoewel je vaak de lijst van zaken nog niet hebt op dat moment geeft de verkoopmakelaar soms al aan of iets overgenomen kan worden of niet. Je kunt er tijdens de bezichtiging ook altijd naar vragen.

Controle van de lijst van zaken bij de eindinspectie

Bij de eindinspectie loop je samen met de verkoopmakelaar nog een rondje door de woning alvorens je naar de notaris gaat voor de woningoverdracht. Dit is hét moment om ook de lijst van zaken na te lopen. Ontbreekt er iets wat er wel zou moeten zijn? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan je aankoopmakelaar en notaris. De notaris kan dan een gedeelte van de koopsom achterhouden en pas uitkeren aan de verkopers als de ontbrekende spullen teruggeplaatst zijn. Dit is ook van toepassing als de spullen defect zijn. Daarom is het altijd aan te bevelen de werking van apparatuur na te gaan!

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar