Lineaire hypotheek

Lineaire hypotheek

Omdat je hypotheekschuld aan het begin van de looptijd het hoogst is, heb je dan ook de hoogste lasten. Hier staat tegenover dat je hypotheekschuld elke maand een stukje kleiner wordt. Dus je bruto en netto hypotheeklasten worden elke maand iets lager. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek helemaal afgelost.

Voordelen van de lineaire hypotheek

  • De lineaire hypotheek is een eenvoudig te begrijpen hypotheekvorm.
  • Je betaalt elke maand hetzelfde bedrag aan de aflossing van je hypotheekschuld; deze wordt elke maand lager; de hypotheekrente die je betaalt, neemt af gedurende de looptijd.
  • En bij deze hypotheekvorm kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Nadelen van de lineaire hypotheek

De maandlasten van een lineaire hypotheek zijn in het begin hoog. Daarnaast wordt  hypotheekrenteaftrek gedurende de looptijd lager, vanwege het dalende rentebedrag. Je krijgt dus steeds minder belastingvoordeel  Verder wordt er, vanwege de aflossing, een overwaarde in de woning gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat de fiscale aftrek bij een eventuele verhuizing beperkter wordt (voor de bijleenregeling).

Lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek?

Aflossen kan op twee manieren: lineair en annuïtair. De beste vorm van de twee is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Een lineaire hypotheek levert je in het begin hogere maandlasten op. Het voordeel is dat je zo sneller aflost en je maandlasten na verloop van tijd dalen.  Een annuïteitenhypotheek heeft in het begin lagere maandlasten dan een lineaire hypotheek. Na verloop van tijd stijgen je netto maandlasten. Een lineaire hypotheek kun je combineren met een annuïteitenhypotheek. Met een combinatie kun je de hoogte van je maandlasten redelijk gelijk houden. De beste vorm van de twee is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar