Onderzoeksplicht

Onderzoeksplicht

Bij het kopen van een huis komt er veel op jou af. Er zijn allerlei zaken waar jij rekening mee moet houden, waaronder de onderzoeksplicht. De onderzoeksplicht houdt in dat jij als koper van een huis verplicht bent om onderzoek te doen naar de staat van het huis.

Dit betekent dat je het huis moet inspecteren en onderzoeken op gebreken en eventuele problemen. Het doel van de onderzoeksplicht is om jou als koper te beschermen tegen verborgen gebreken en om geschillen te voorkomen.

Het is belangrijk om te weten dat de onderzoeksplicht verder gaat dan alleen het bezichtigen van het huis. Jij bent als koper verplicht om ook onderzoek te doen naar bijvoorbeeld de bodemgesteldheid, het bestemmingsplan, de vereniging van eigenaren en eventuele erfdienstbaarheden. Ook moet je vragen stellen aan de verkoper en informatie opvragen bij de gemeente.

Het is niet altijd nodig om een bouwtechnische keuring te doen, maar als er later verborgen gebreken zijn die tot een rechtszaak leiden zal de rechter altijd vragen wat je gedaan hebt om de woning vooraf te onderzoeken.

Gebreken aan het huis

Als je tijdens het onderzoek gebreken aan het huis ontdekt, moet je deze melden aan de verkoper. De verkoper heeft vervolgens de plicht om deze gebreken te herstellen, tenzij er in de koopovereenkomst is afgesproken dat jij deze gebreken accepteert.

Aansprakelijkheid bij gebreken

Jij hebt als koper een onderzoeksplicht, maar de verkoper heeft ook een mededelingsplicht. Dit betekent dat de verkoper verplicht is om alle bekende gebreken te melden aan jou als koper. Als de verkoper dit niet doet en jij lijdt schade als gevolg hiervan, dan kan de verkoper aansprakelijk worden gesteld voor deze schade.

Een lijstje met vragen is een handig hulpmiddel om mogelijke ellende boven water te krijgen. Vragen als ‘is er ooit een lekkage geweest bij het dak of in de kelder’ geven een meer helder beeld over de woning.

Het is dus van groot belang dat de verkoper alle bekende gebreken meldt aan jou als koper en dat jij als koper een grondig onderzoek doet naar de staat van het huis.

Vragenlijst over de woning

De verkopers dienen het overgrote deel van hun mededelingsplicht te vatten in het beantwoorden van een vragenlijst over de woning. Die vragenlijst is onderdeel van het bijlagen-pakket dat bij een voorlopige koopovereenkomst zit. In die vragenlijst staan vragen over de bouwkundige staat van de woning en of er ooit reparaties zijn verricht (en zo ja, door wie en wanneer).

Het belang van eigen onderzoek

Je wil zoveel mogelijk weten over de woning en wat dat betreft zijn er best veel mogelijkheden. Aanbellen bij de buren is zo ongeveer de belangrijkste tip. Je leert de buren dan meteen kennen (soms verhuizen mensen vanwege de buren…) en leert over de omgeving en of er bijvoorbeeld funderingsproblemen zijn.

Ook kun je de verkoopgeschiedenis van de woning nagaan. Als de woning vaak van de hand is gewisseld kan dat aanleiding zijn naar de oorzaken te zoeken. Terugkerende rattenplagen, luidruchtige buren en overlast van een nabijgelegen snelweg zijn zomaar wat bronnen van ellende.

Ook de gemeente kan je informeren. Wat staat de wijk in de toekomst te wachten? Welke bestemmingsplannen kunnen invloed hebben, etc.

Als er sprake is van verborgen gebreken, dan heb jij als koper recht op herstel van deze gebreken of op een schadevergoeding. Verborgen gebreken zijn gebreken die de verkoper bij de verkoop niet heeft gemeld en die ook niet zichtbaar waren tijdens het onderzoek.

De onderzoeksplicht is een belangrijke verplichting voor jou als koper van een huis. Door goed onderzoek te doen naar de staat van het huis, voorkom je als koper dat je achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan. Als verkoper is het belangrijk om alle bekende gebreken te melden aan de koper om aansprakelijkheid te voorkomen. Kortom, neem de tijd voor een grondig onderzoek en voorkom geschillen en teleurstellingen.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar