Overdrachtsakte

Overdrachtsakte

Het komt inhoudelijk voor een groot deel overeen met de voorlopige koopovereenkomst. Het document bevat informatie over de partijen die betrokken zijn bij de transactie, de prijs van het huis, de voorwaarden van de verkoop en de verplichtingen van de koper en de verkoper. De overdachtsakte wordt ook wel leveringsakte genoemd en wordt opgesteld en verzorgt door een notaris.

Het ondertekenen van een overdrachtsakte

Voorafgaand aan een overdrachtsakte wordt de voorlopige koopovereenkomst ondertekend. Als de ontbindende voorwaarden daarvan zijn vervallen en de datum van de woningoverdracht bij de notaris is aangebroken dan wordt op het notariskantoor de overdrachtsakte opgesteld en ondertekend door kopers en verkopers.

Deze akte moet overeenkomen met de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst. Voordat je een overdrachtsakte ondertekent, moet je zeker weten dat je begrijpt wat er in het document staat en dat je in staat bent om alle verplichtingen in de overdrachtsakte na te komen. Als een koper de Nederlandse taal niet machtig genoeg is, dan is het wettelijk verplicht om een officiële tolk aanwezig te hebben om de overdrachtsakte te vertalen. Het notariskantoor kan een tolk regelen.

Voordat je als koper de overdrachtsakte gaat ondertekenen kun je nog een eindinspectie doen in de woning. Mocht er onverhoopt iets niet in orde zijn meldt dit dan direct aan de notaris. De notaris kan het gebrek dan in de akte opnemen en eventueel een bedrag in depot houden. Het gaat er dan meestal om dat de verkoper de woning niet keurig ‘leeg-en bezemschoon’ heeft achtergelaten of dat afspraken over bijvoorbeeld het achterlaten van de lampen geschonden zijn.

Implicaties van een overdrachtsakte

De overdrachtsakte wordt ingeschreven bij het Kadaster. Daar worden alle onroerende zaken in Nederland geregistreerd. Deze inschrijving is openbaar, wat betekent dat iedereen jouw inschrijving kan opzoeken en te weten kan komen wie eigenaar van de woning is en of er een hypotheek op rust en de hoogte daarvan. Want, ook je hypotheekakte wordt geregistreerd in de openbare registers. In de overdrachtsakte worden ook zaken met betrekking tot de omgeving geregeld, zoals bijzondere lasten als het recht van overpad van naastgelegen woningen.

Notariskosten

De notaris zorgt ervoor dat de aankoop van jouw woning wettelijk helemaal waterdicht is en dat er achteraf geen onaangename verrassingen jouw richting uitkomen. Hij registreert de woning ook als zijnde jouw officieel eigendom. Onder deze kosten vallen onder meer het ereloon en administratieve kosten. De notariskosten zijn eenmalig aftrekbaar van de belastingsaangifte voor het belastingjaar waarin de woning gekocht is.

Registratierechten

Registratierechten – ook wel bekend als “schrijfgeld” – zijn belastingen die je dient te betalen bij het registreren van de aankoop van een onroerend goed, zoals een woning of grond. Deze vormen de grootste bijkomende kost bovenop de aankoop van een woning. De notaris registreert enkel, het bedrag zelf gaat naar de overheid. Deze kosten verschillen naargelang het gewest waarin je jouw woning koopt.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar