Transportdatum

Transportdatum

Op deze datum is de verkoper verplicht de zogenaamde ‘titel’ van het eigendom over te dragen aan de koper, en de koper is verplicht het resterende bedrag van de aankoopprijs te betalen. Dit proces en de controle daarop wordt uitgevoerd door een notaris. Wanneer alles in kannen en kruiken is dan krijgen de kopers de sleutel van het huis!

Wanneer is de transportdatum?

De transportdatum kan niet eerder worden vastgesteld dan nadat de bank groen licht heeft gegeven voor de transactie en het geld heeft overgemaakt naar de ‘derdenrekening’ van de notaris. Contant afrekenen is nauwelijks meer aan de orde sinds de jacht op zwart geld is opgevoerd.

Wanneer de koopwoning niet bewoond is en niet vol meubels staat kan de transportdatum al vrij vroeg plaatsvinden. Dat is dan vaak ook in het belang van de verkopers die snel over hun geld willen beschikken.

Wanneer de koopwoning wel bewoond is en nog vol staat met meubilair moeten de bewoners eerst nog verhuizen. Wanneer ze verhuizen hangt soms ook weer af van hun nieuwe adres.

Tip: ga voor boter bij de vis. Tijdens de juridische overdracht bij de notaris moet je gewoon de sleutels kunnen krijgen van een leeg en bezemschoon huis. Liefst geen gedoe!

Gemiddeld zitten er zo’n 2,5 maanden tussen het moment van het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst en de transportdatum.

Wat spreek je af over de transportdatum?

De transportdatum is onderdeel van de onderhandelingen en hoeft niet gelijk al vast te staan. Er wordt dan vaak gekozen voor formuleringen in de trant van ‘uiterlijk vier maanden na ondertekening van de voorlopige akte'. Hiermee voorkom je dat je in een uitzonderlijk geval de woning pas over pakweg 12 maanden werkelijk bemachtigt. De bank zal trouwens ook wel helderheid opeisen.

Hoe komt een transportdatum dan uiteindelijk tot stand?

Bij het opstellen van de voorlopige koopovereenkomst is het raadzaam om, in overleg, een datum voor de feitelijke transportdatum op te nemen. Dit is belangrijk omdat een notaris dit ‘transport’ van de woning verzorgt en die notaris moet daarvoor ook plek hebben in de agenda.

Om de transportdatum vast te kunnen stellen is geen notaris nodig. Doorgaans kiezen kopers de notaris en kunnen zij offertes aanvragen bij notarissen. Liefst notarissen uit de regio vanwege de reiskosten.

Hoe ziet de dag van de sleuteloverdracht eruit?

Op de dag van de sleuteloverdracht hebben kopers en verkopers een tekenafspraak bij een notariskantoor. Daar vind het ‘transport’ van de woning plaats, oftewel de juridische woningoverdracht.

Voorafgaand hebben de kopers de gelegenheid gehad de woning nogmaals te inspecteren. Het is aan hen om gebruik te maken van deze ‘eindinspectie’, het is geen verplichting.

Op het notariskantoor wordt de voorlopige koopovereenkomst overgezet naar een formele koopakte. Eventuele voorbehouden in de voorlopige koopovereenkomst, waaronder de koop geannuleerd kan worden, komen dan te vervallen. De notaris leest de akten voor. Dit gebeurt standaard in de Nederlandse taal. Mocht iemand de Nederlandse taal niet geheel machtig zijn dan dient er een officiële tolk aanwezig te zijn. Het notariskantoor kan een tolk regelen.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar