Woning kopen? Laat je niets wijsmaken, word zelf wijzer!
Is koopgeluk een hoax? Journalist Martine Hooijer zet wat feiten over het kopen van een huis uiteen.
Makelaars roepen 'locatie, locatie, locatie!', maar er zijn meer zaken die invloed hebben op de waarde van een huis.
Wil je een huis kopen, dan is het belangrijk om de juiste waarde van je huis te weten. Een reële vraagprijs is namelijk cruciaal bij de koop van een huis. En hoewel veel makelaars roepen dat het draait om locatie, locatie en locatie, zijn er meer zaken die invloed hebben op de waarde. Hieronder bespreken de hoe, wat en waarom.
De definitie van woningwaarde is het geschatte bedrag waartegen een huis tussen koper en verkoper kan worden overgedragen. De verschillende schattingen kunnen tonnen uit elkaar liggen. Waar deze cijfers op gebaseerd worden en wat je zelf kunt doen vertellen we je hier.
Veel makelaars roepen dat de waarde van je huis afhankelijk is van locatie, locatie, locatie. Toch zijn er meer aspecten die een effect hebben op de waarde van je woning. De waarde van een huis wordt bepaalt door ligging, onderhoudsstaat, referentiepanden, energielabel en WOZ waarde. Bij Walter Living kijken we naar verschillende factoren die invloed hebben op de waardebepaling:
Naast het laten taxeren van je huis, kun je ook zelf de waarde van je huis berekenen. Er zijn natuurlijk verschillende berekeningsmethodes, zoals bijvoorbeeld de vergelijkingsmethode, de historische kostprijsberekening of de courantheidbepaling, maar het belangrijkst is om onderstaande in gedachten te houden:
Je vraagt je vast af of er nóg makkelijkere manieren zijn. Natuurlijk! Met Walter in handen krijg je bovenstaande gegevens allemaal op een rijtje. Daarnaast heb je ook toegang tot officiële hypotheek- en eigendomsinformatie en verkoopprijzen en WOZ waardes van referentiepanden.
Walter baseert de woningwaarde o.a. op de prijs per vierkante meter. Het is belangrijk om te kijken wat een woning waard is per vierkante meter. Doe je dit niet, dan kan je alleen woningen vergelijken met exact dezelfde grootte. Met nieuwbouwwoningen is dit niet zo onmogelijk, maar met oudere woningen helaas wel.
Ben je van plan een huis te kopen? Dan is het belangrijk om te weten of de vraagprijs reëel is.
De waarde van je eigen woning is belangrijk voor verschillende zaken. Je hebt het nodig wanneer je je hypotheek wil aanpassen, de WOZ-waarde moet controleren of wanneer er veel huizen in de buurt verkocht worden. In het laatste geval omdat de waarde van je huis mede bepaald wordt door vergelijkbare woningen in de buurt, ook wel referentiepanden genoemd. Wanneer een referentiepand voor veel meer of veel minder wordt verkocht, heeft dat invloed op je huis. Het gebeurt ook wel eens dat er een trend in gang wordt gezet wanneer er een huis in de buurt verkocht wordt.
Wanneer je van plan bent een huis te kopen is het ook belangrijk te weten of de vraagprijs reëel is. Er is sprake van een reële vraagprijs als deze niet teveel afwijkt van vergelijkbare woningen in de buurt. Wanneer het huis wat je op het oog hebt een afwijkende vraagprijs heeft dan vergelijkbare woningen uit de buurt, kun je jezelf afvragen of het realistisch is.
Ook wanneer je een bod gaat uitbrengen, wil je wel weten of je het huis kunt betalen. Je hypotheek wordt niet alleen bepaald door je inkomen, maar de maximale hypotheek wordt ook bepaald door de waarde van het huis dat je wil kopen.
Het is tevens goed om stil te staan bij het emotionele aspect van een woningwaarde. Want de woningwaarde is niet hetzelfde als de verkoopprijs van een huis. Het hoeft niet alleen te gaan om de prijs voor de locatie, maar meer op het gevoel dat je krijgt van een huis. Als jij ervan overtuigd bent dat dit het huis van je dromen is, dan ligt de waarde voor jou misschien wat hoger. Hierdoor kun je geneigd zijn meer te betalen.
Een huis dat er op papier hetzelfde uitziet, kan in het echt veel verschillende waardes hebben.
Bij Walter wordt de woningwaarde vastgesteld aan de hand van een Automated Valuation Model (AVM). Zo’n model baseert de waarde op gegevens over de te waarderen woning en referentiepanden.
Een huis dat er op papier hetzelfde uitziet, kan in het echt veel verschillende waardes hebben. De woning kan bijvoorbeeld net gerenoveerd zijn, of tijdens de crisis hard geraakt zijn. Standaard AVM’s plakken één waardering op een woning, gebaseerd op haar kenmerken. Er wordt hierin geen rekening gehouden met de staat waarin de woning verkeert. De AVM die Walter gebruikt is de enige die mensen helpt begrijpen hoe de staat van hun woning impact heeft op de waarde.
Per wijk worden de distributie van prijzen van referentiepanden geanalyseerd. Zo komen we achter het effect van de staat van onderhoud. Dit stelt ons in staat om een goed beeld van de woningwaarde in verschillende onderhoudsstaten geven, namelijk als nieuw, goed, gemiddeld en als opknapper.
Kijk ook naar vergelijkbare woningen, ligging, marktwerking van een buurt en de staat van onderhoud. Met Walter doe jij het juiste bod.
Misschien anders dan je verwacht, maar de locatie is dus niet het enige wat van belang is voor de waardebepaling van een huis. Het is net zo belangrijk om te kijken naar vergelijkbare woningen, de ligging, de marktwerking van die buurt en de staat van onderhoud.
Dan weet je wat je huis waard is als opknapper, maar ook wat het waard kan worden wanneer je het opknapt. Walter zorgt dat jij het juiste bod kunt doen.
Weten wat je huis waard is? Walter Living helpt je graag. Kijk snel online voor een waardebepaling van jouw huis of dat van elk ander Nederlands huis. Want zo’n waardebepaling geeft een goed beeld over de waarde van je huis en wat je verkoopkansen zijn. Dat is super handig als jij je huis wil verkopen, gewoon wil weten wat de actuele marktwaarde van je huis is of een huis wil kopen. Walter staat voor je klaar.
Wil je gaan bieden op een huis? Een huis kopen is al stressvol genoeg. Met hulp van Walter sta je er niet alleen voor en weet jij precies hoeveel je moet bieden op je droomhuis. Eerst even kennis maken? Boek een gratis videogesprek en we vertellen je precies hoe we je kunnen helpen met het bieden op een huis.
Is koopgeluk een hoax? Journalist Martine Hooijer zet wat feiten over het kopen van een huis uiteen.
Het leven in de stad verplaatst zich steeds meer naar de straat. Wat is er voor nodig om je buitenshuis thuis te voelen? En hoe helpt technologie door meer plekken digitaal te vertegenwoordigen?