Wat is het effect van een energielabel op de woningwaarde?

Wat is het effect van een energielabel op de woningwaarde?

Sinds 2008 heeft elk Nederlands huis een energielabel. We hebben vast allemaal een prima idee wat zo’n label inhoudt en waar het label voor dient. Maar in hoeverre heeft het energielabel effect op de woningwaarde en is een investering in verduurzaming het wel waard? We zochten het voor je uit.

Huizen met een A-label zijn het meest energiezuinig. Huizen die het minst zuinig zijn krijgen een G-label.

Energielabel

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Het label, dat Nederland sinds 2008 kent, is sinds 1 januari 2015 verplichtgesteld door de Europese Unie. Een verkoper van een huis dat ouder dan tien jaar is, moet verplicht het energielabel overhandigen aan een nieuwe koper. De mogelijke koper van het huis kan dan in één oogopslag zien hoe milieuvriendelijk en energiezuinig het huis is.

Het label loopt van A tot en met G. Huizen met een A-label zijn het meest energiezuinig. Huizen die het minst zuinig zijn krijgen een G-label. In huizen met een G-label zijn bijvoorbeeld nooit maatregelen getroffen voor verduurzaming en een A-labelhuis is volledig geïsoleerd en heeft zonnepanelen. Ook kan je op het label terugvinden welke energiebesparende acties je in het huis kan nemen, denk aan dubbel glas of isolatie van het dak of muur.

De grootste voordelen van het energielabel zijn:

  • Je kan direct zien of een huis zuinig of niet zuinig is;
  • Je kan zien hoe je het huis energiezuiniger kan maken;
  • Het kan een positieve invloed hebben op de verkoopprijs van je huis;
  • Een A, B of C-label (groen) kan de verkoop van je huis versnellen.

Investeren in woningwaardestijging

Het verduurzamen van je huis is niet alleen goed voor de wereld, maar dus ook voor je portemonnee. Hoe hoger het label, hoe meer het je maandelijkse lasten zal verlagen. Daarnaast heeft een hoger label ook een positief effect op de woningwaarde en verkoopprijs. Toch is het stijgingspercentage niet hetzelfde in elke stad of dorp; de stijging is sterk afhankelijk van de locatie.

De woningkrapte en andere elementen, zoals bijvoorbeeld locatie, hebben een grotere impact op de woningwaarde in de hoofdstad dan een energielabel.

Zo loont het in Amsterdam een stuk minder om van een B of C-label naar een A-label te gaan. De woningwaarde zal dan met maximaal 2,21% stijgen. Dat komt vooral door de woningkrapte in de hoofdstad. Andere elementen, zoals bijvoorbeeld locatie, hebben een veel grotere impact op de woningwaarde dan een energielabel. Alleen als je van een F of G-label naar een A-label gaat, zal de woningwaarde beduidend meer stijgen.

In Rotterdam, daarentegen, zorgt een verbetering van een E-label naar een A-label voor een stijging van 8,49%. En in Den Haag kan een maximale verduurzaming van G naar A zorgen voor een stijging van 14%. Maar wil je écht grote stijgingen zien, dan moet je het zoeken buiten de randstad. In Tilburg bijvoorbeeld, zorgt een maximale verduurzaming voor een stijging van 14,76%.

Hogere verkoopprijs door beter energielabel

In sommige gevallen verhoogt een verduurzaming van je huis de woningwaarde, maar dit is lang niet altijd het geval. Ook blijft het voor veel mensen nog lastig om in te schatten of de investering in het verduurzamen van hun huis terugverdient kan worden op de lange termijn.

Het antwoord op de vraag of het een goede investering is om te verduurzamen is ‘ja’. Huizen met een A, B of C-label worden inderdaad geregeld voor € 4.000 tot € 6.000 meer verkocht dan huizen met een D-label of lager. Daarbij komt dat de toenemende vraag naar duurzame huizen en het betrekkelijk lage aanbod van huizen met een A-label zorgt voor een aanhoudende stijging in woningwaarde. Bovendien helpen de verplichte energielabels huizenkopers beter met het berekenen van het verwachte energieverbruik. Dit maakt het aantrekkelijker om een huis met een hoger energielabel te kopen.

Bij een sprong van een G-label naar een A-label is verduurzaming in bijna alle gevallen - zelfs in Amsterdam - winstgevend.

Let er wel op dat de hoogte van de stijging volledig afhankelijk is van het type huis, de hoedanigheid van verduurzaming en de locatie. Bij een sprong van een G-label naar een A-label is verduurzaming, gekoppeld aan de daling in energielasten, in bijna alle gevallen - zelfs in Amsterdam - winstgevend.

Wat kan je zelf doen?

Het verduurzamen van je huis zal je wooncomfort verhogen, je energielasten verlagen en je woningwaarde laten stijgen. Zo’n verduurzaming van je huis kost alleen wel een aardig centje. Gelukkig zijn er diverse leningen en subsidies beschikbaar voor huiseigenaren. Dat komt doordat de Rijksoverheid 1,5% energiebesparing per jaar stimuleert om de uitstoot van CO2 terug te brengen.

Deze energiebesparende maatregelen kan je nemen om je huis duurzamer te maken:

  • Betere isolatie Voor het vasthouden van warmte;
  • Zonneboilers Een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas;
  • Warmtepompen Als alternatief voor de cv-ketel;
  • Warmteterugwinning Het hergebruiken van warmte uit afvoerlucht en -water;
  • Zonnepanelen Voor zonne-energie.

Bieden op een huis met een laag energielabel

Een huis met een laag energielabel lijkt op het eerste gezicht misschien helemaal niet zo aantrekkelijk. En veel mensen vinden het spannend om te gaan voor een huis wat nog volledig verduurzaamd en opgeknapt moet worden. Toch is dit júist een waanzinnige invalshoek. Want zo’n opknapper gaat geregeld voor een lagere verkoopprijs weg en een verbouwing stelt je in staat het huis tegelijkertijd te verduurzamen. Een aantal andere voordelen van een verduurzaamde woning zijn:

  • Financieringsmogelijkheden Veel hypotheekverstrekkers bieden prettige opties in financiering;
  • Subsidies Gemeenten en andere instanties, bijvoorbeeld Rijksoverheid, bieden vaak subsidies aan;
  • Extra lening Het is vaak mogelijk om een extra lening af te sluiten voor energiebesparing;
  • Verlagen maandlasten Het verduurzamen van je huis is energiebesparend en zal dus je maandlasten verlagen;
  • Hogere woningwaarde Een gunstig energielabel zorgt voor een hogere woningwaarde.

Meer verhalen van Walter Living

Walters winnende bod voor Jesse Buitenhuis.
Marcel de Graaf |

Walters winnende bod voor Jesse Buitenhuis.

Vertrouwen op data en op basis daarvan een van de belangrijkste beslissingen uit je leven maken. Jesse deed het en bracht het winnende bod uit.

Klanten aan het woord · 3 minuten leestijd
#huizenjacht - Loes Wagemans.
Marcel de Graaf |

#huizenjacht - Loes Wagemans.

Met hulp van Walter Living, een makelaar en het dagelijks checken van Funda, vonden Loes en Eric een parel van een monumentaal huis in het hart van Amsterdam.

Klanten aan het woord · 5 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
Walters winnende bod voor Jesse Buitenhuis.