Bouwkundig rapport

Bouwkundig rapport

In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een bouwkundig rapport precies is, waarom het zo belangrijk is en wat er in zo'n rapport staat.

Wat is een bouwkundig rapport?

Een bouwkundig rapport is het verslag van een bouwtechnische keuring. Het rapport geeft je meer duidelijkheid over de bouwtechnische staat en eventuele verborgen gebreken van een woning.

Alle belangrijke en relevante informatie, kosten, conditie of gebreken van de bouwkundige onderdelen worden omschreven in het bouwtechnische rapport. Denk ook aan zaken als funderingen, balkconstructies, isolatie, centrale verwarming, vocht, betonrot, kozijnen, gevels enzovoorts.

Is een bouwkundige rapport verplicht?

Of je wel of geen bouwkundige keuring laat uitvoeren, kun je vaak zelf bepalen. Je kunt namelijk gewoon een huis kopen zonder bouwkundige inspectie. Het is verstandig om bij een (ouder) huis altijd een bouwkundige keuring te laten uitvoeren naar de kwaliteit van de woning. Verborgen gebreken komen dan aan het licht.

Hoe wordt een bouwkundig rapport opgesteld?

Een bouwkundige bekijkt de woning van het dak tot aan de kruipruimte en van de bedrading tot aan de riolering. Zijn de meterkast, lichtpunten en stopcontacten in orde? Is de woning niet aan het verzakken? Je bent niet verplicht om bij de keuring aanwezig te zijn, maar het is wel de beste manier om met een andere blik naar de woning te kijken. De inspecteur zal gebreken aanwijzen en een toelichting geven; je kunt vragen stellen. Dit heet een meeloopkeuring.

De bouwkundig inspecteur stelt na inspectie en keuring van de woning een bouwkundig rapport op. Hij legt zijn bevindingen vast in het rapport. Daarbij maakt hij onderscheid tussen kosten die gemaakt moeten worden om het gebouw in stand te houden en de kosten die er op termijn aan zitten te komen.

Wat staat er in het bouwkundig rapport?

Het rapport bevat informatie zoals de leeftijd en de staat van het gebouw, evenals eventuele noodzakelijke reparaties of renovaties die moeten worden voltooid. Het geeft ook een schatting van de kosten van de reparatie en de tijdlijn voor het voltooien van het werk. Het rapport moet ook een lijst bevatten van aanbevolen professionals en aannemers die kunnen helpen bij de reparaties.

Wat kost een bouwkundig rapport?

Voor de kosten van een bouwtechnische keuring moet je rekening houden met gemiddeld 350 euro. Bij Walter Aankoopservice zit een bouwkundige keuring inbegrepen. Wij regelen de bouwkundige keuring voor je.

Hoe lang duurt een bouwkundige keuring?

Een bouwtechnische keuring duurt meestal één à twee uur, afhankelijk van de grootte van de woning.

Hoe werkt voorbehoud bouwkundige keuring?

Met een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde kan een potentiële koper de koopovereenkomst ontbinden Als uit het bouwtechnisch rapport blijkt dat de kosten voor het oplossen van de gebreken boven een bepaald bedrag (vastgesteld in je ontbindende voorwaarden) uitkomen, kan de koopovereenkomst nog ontbonden worden.


Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar