De kosten koper bestaan officieel uit overdrachtsbelasting en notariskosten voor de eigendomsakte. Vaak worden alle bijkomende kosten voor het kopen van een huis (zoals notariskosten voor de hypotheekakte en de kosten voor hypotheekadvies) ook als kosten koper aangeduid.
Wat valt verder onder kosten koper?
Notariskosten, taxatiekosten, overdrachtsbelasting en zo gaat het lijstje nog wel even door; bij het kopen van een woning komen veel aanvullende kosten kijken. In de volksmond worden alle kosten die je bij het kopen van een huis hebt als kosten koper (k.k.) bestempeld. Naast de overdrachtsbelasting en de notariskosten, gaat het dan onder andere om: kosten voor een makelaar, de bankgarantie, taxatiekosten en advies-en bemiddelingskosten.
Wanneer betaal je kosten koper?
Je betaalt altijd kosten koper als je een bestaande woning koopt, dus een woning die overgaat van de huidige eigenaar naar jou. Omdat de notaris de leveringsakte, de inschrijving bij het Kadaster en de aangifte voor de overdrachtsbelasting voor je regelt, betaal je alle kosten koper aan de notaris. Je krijgt hiervoor een rekening van de notaris. Deze betaal je uiterlijk op de dag dat je de afspraak hebt om de leverings- en hypotheekakte te ondertekenen. Als je op dat moment nog niet hebt betaalt, mag de notaris namelijk je leveringsakte niet ondertekenen en verwerken. Het is dus niet mogelijk om de kosten koper in termijnen te betalen.
Hoeveel procent is kosten koper?
Gemiddeld ben je ongeveer vier à zes procent van de woningwaarde kwijt aan de kosten koper (k.k.).
Nieuwbouw en kosten koper
Bij een nieuwbouwwoning, waarvan jij dus de eerste eigenaar bent, betaal je geen kosten koper. Daarom staat achter de aankoopprijs van een nieuwbouwwoning, in plaats van k.k., altijd de afkorting v.o.n. Dit betekent vrij op naam.