Follow the free online training on Tuesday April 8th at 11am

Reservefonds

Als je een woning koopt, dan kan het zijn dat de woning onderdeel is van een Vereniging van Eigenaren (VvE). VvE’s zijn verplicht te sparen voor onderhoud in het reservefonds.

Reservefonds voor toekomstig onderhoud

Als huizenkoper is het fijn als de Vereniging van Eigenaren (VvE) een MJOP heeft. Hierin is het onderhoud voor de komende jaren ingeschat en begroot op kosten. Hiermee kan vastgesteld worden hoeveel gespaard moet worden, in het reservefonds, voor het onderhoud. Dit sparen gebeurt met de maandelijkse verplicht VvE bijdrage door alle VvE leden. Als de VvE geen MJOP heeft, dan schrijft de Rijksoverheid voor dat de VvE jaarlijks tenminste 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw moet reserveren en sparen in het reservefonds.

Waar op letten bij een reservefonds als koper?

Met een reservefonds weet je of geraamde kosten vanuit een MJOP dekkend zijn of dat er een begrotingstekort is. Het kan weleens voorkomen dat je als koper overeenstemming hebt over de koopsom maar dat je er daarna pas achterkomt dat het pand veel onderhoud nodig heeft terwijl het reservefonds onvoldoende middelen heeft om het onderhoud te financieren. Er is dan een begrotingstekort wat soms door de VvE-leden aangevuld moet worden met een extra financiële bijdrage aan het reserveringsfonds. Zo kan je onverwacht na de koop van een woning alsnog voor een extra grote kostenpost staan!

Reservefonds is van invloed op je hypotheekaanvraag

Wanneer je een woning binnen een VvE koopt met een hypotheek, dan wilt de geldverstrekker garanties hebben over een goed onderhouden pand. De woning is immers een onderpand voor je hypotheek. Daarom beoordelen hypotheekverstrekkers ook alle VvE documenten, zoals het reservefonds, bij je hypotheekaanvraag. Een goed gevuld fonds is daarom extra belangrijk! Bij een te laag reservefonds kan het zijn dat je een lagere hypotheek kan krijgen of zelfs geen hypotheek.

Walter advisor

Buying a home?

Book your free orientation call with a Walter advisor. We will take you through the process of buying your next home.

Book a call — it's free

Continue reading

If an asbestos clause is part of the purchase contract, the seller is not liable for any asbestos in the home. If asbestos is later discovered, the buyer or owner is responsible for any removal and all costs. So it is essential to research the presence of asbestos before buying a home. Continue reading →

The "koopsom" refers to the purchase price of a house in the Netherlands. This amount is the agreed-upon price between the buyer and seller and is a crucial aspect of the home buying process. Continue reading →

If you're looking to buy a home, you may have encountered the term ‘non-self-occupancy clause’. You will sometimes find this clause in a purchase agreement when you buy a home. It is often stated online that the home is sold with a non-self-occupancy clause if applicable. Continue reading →

What are you looking for?

Buy a home?

Looking for your next home? Walter is ready to help right away.

Sign up free

WhatsApp

We answer your questions from Mon to Fri from 09:00 to 18:00.

Send a message

Phone

Call us Mon to Fri from 09:00 to 18:00 on +31 85 080 6860.

Call us

E-mail

E-mail us and we will respond as soon as possible.

Mail us

Join 136,884 buyers
Magnific Magnific Magnific

Walter Living is registered in The Netherlands with the address Walter Tech, B.V. Singel 542, 1017AZ, Amsterdam. Our Chamber of Commerce number is 73708585 and our tax ID is NL859636033B01.

Service

Would you rather contact us via WhatsApp? Send an app to +31 85 080 6860

Walter Living, BV. All rights reserved.