Walter Weetje: Heb je een appartement in de stad? Dan ben je een spekkoper
De groei van de huizenmarkt is niet gewoon lineair. En ja, dat zien we terug in de groei in de huizenmarkt.
Waarom is er nooit iemand die zo’n gezellige housewarming binnenstapt en roept: ‘Sterkte met je te hoge hypotheekschuld!’?
Koopgeluk. Kersverse huiseigenaren dompelen zich er graag in onder. Dat begint bij de notaris aan tafel: daar druipen welgemeende felicitaties van de chique tafel. Daarna, op de housewarming, klinkt een lofzang op het nieuwe bezit. ‘Gefeliciteerd! Veel geluk in je nieuwe huis!’, roepen familie en vrienden in koor. Waarom is er nooit iemand die zo’n gezellige housewarming binnenstapt en roept: ‘Sterkte met je te hoge hypotheekschuld!’? Het is hoog tijd om na te denken.
Er moeten jaarlijks 75.000 woningen gebouwd worden om het woningtekort in te lopen. Dat aantal wordt al jaren niet gehaald.
Gezond verstand? Dat komen we in deze tijd te kort wanneer we op zoek zijn naar een koopwoning. De emotionele responsen winnen het van de cognitieve hersenfuncties als gevolg van stress door het huidige woningtekort. Er moeten jaarlijks 75.000 woningen gebouwd worden om het woningtekort in te lopen. Dat aantal wordt al jaren niet gehaald. Gevolg: uit angst een huis mis te lopen, betalen we in Nederland op dit moment gemiddeld 16.000 euro boven de vraagprijs.
In 2012 publiceerde de Universiteit van Yale er een onderzoek over: het menselijk brein maakt onder hoogspanning gekke sprongen. Zo zorgt chronische stress ervoor dat de grijze massa in ons prefrontale cortex slinkt. En dat is juist het gebied dat belangrijke functies regelt, zoals het nemen van beslissingen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing.
Omdat de prefrontale cortex een dempend effect heeft op delen in de hersenen die onze emotionele responsen aansturen (volg je het nog?), betekent een kleinere prefrontale cortex dat we de angstrespons bij stress minder goed onder controle kunnen houden. Lees even terug <-
'Koopwoning' staat voor de meeste woningzoekenden nog altijd gelijk aan een (tonnenhoge) lening bij de bank die in een bepaalde periode wordt afgelost en waarover rente wordt betaald. Is deze betekenis wel juist?
Met een flinke portie gezond verstand op zak is niet alleen de kans groter dat je geen 16.000 euro overbiedt, je zou ook begrijpen dat de Nederlandse taal je een loer draait. Een halve eeuw geleden is namelijk in ons land het woord ‘koopwoning’ geïntroduceerd (zo is te achterhalen op de website van het Instituut voor de Nederlandse taal (IVDNT)). Een slimme taalkundige vondst om een woning aan te duiden die ‘in eigendom’ is.
Een ‘koopwoning’ bekt natuurlijk lekkerder dan het meer voor de hand liggende ‘eigendomswoning’. Daarnaast geeft het woord ook aan dat je iets koopt, wel zo duidelijk. De koopwoning burgerde vlotjes in en werd gemeengoed.
Maar de betekenis die knappe koppen het woord in 1970 toedichtten, is die wel juist? Een ‘koopwoning’ staat voor de meeste woningzoekenden nog altijd gelijk aan een (tonnenhoge) lening bij de bank die in een bepaalde periode wordt afgelost en waarover rente wordt betaald. De ‘koopwoning’ verdient de Dikke van Dale-betekenis ‘woning in eigendom’ dus niet.
Een betekenis die veel exacter zou zijn is ‘woning in eigen schuld’ waar je ook nog eens rente over betaalt. Hier houdt de Nederlandse taal, en daarmee ook Funda, het platform waarop bijna 100.000 ‘koopwoningen’ worden aangeboden, ons dus mooi voor de gek. ‘Nieuw op Funda: 5 afbetaalwoningen in Amsterdam-West. Let op: geld lenen kost geld.’ Zou daar ook zo jachtig op gereageerd worden?
Wat de gek ervoor geeft. Waar zou die uitdrukking vandaan komen..
Behalve een aantrekkelijke alliteratie zit er niet veel inhoud in de woorden ‘menselijke makelaar’. Transactieprijs en transactiesnelheid, daar is het makelaar en taxateur wél om te doen. Hoe hoger de verkoopprijs en hoe sneller de verkoop, hoe meer commercieel succes. Kijk even mee naar onderstaande cijfers (gemiddelden):
Let op, haaks op deze glanzende makelaarssuccessen van de afgelopen vijf jaar staan opgejaagde woningzoekenden met slinkende grijze massa’s en op hol geslagen emotionele responsen. Remember?
Daarom springt Walter Living in de kolkende kooparena en werpt zich op als het gezond verstand dat woningzoekenden langzaam zijn verloren. Walter Living ambieert dat iedereen die zich in de kooparena waagt, zich sterkt met keiharde data waarmee waardig partij kan worden geboden. De start up pantsert woningzoekenden met feitelijke (kadaster)informatie, zoals:
Wil jij roemloos ten onder? Als je het doet, doe het dan goed.
Wanneer er jaarlijks tienduizenden woningen te weinig worden gebouwd, is Fear Of Missing Out bij veel Nederlanders niet meer dan terecht.
Artikel 22 van de grondwet schrijft ons voor: ‘Bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid. Woonruimte is een primaire levensbehoefte van de mens. Daarom moet de overheid ervoor zorgen dat er voldoende woonruimte is.’
De verantwoordelijkheid om deze primaire levensbehoefte te vervullen, ligt sinds kort bij de kersverse minister van Wonen en Milieu, Van Veldhoven (in het leven geroepen a.g.v. langdurige ziekte van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken). Een ministerie van wonen of volkshuisvesting bestond al jaren niet meer. Wanneer er jaarlijks tienduizenden woningen te weinig worden gebouwd, is fear of missing out bij veel Nederlanders niet meer dan terecht.
Maar tegenover die fear of missing out, staat het zeer ontwikkeld adaptief vermogen van ons als mens. Wanneer starters noodgedwongen maar ‘gezellig’ bij hun ouders blijven wonen, wanneer stelletjes in scheiding noodgedwongen maar ‘fijn voor de kinderen’ onder één dak blijven ruziën, en wanneer jij noodgedwongen ‘gezellig maar liever niet’ op de logeerkamer bij je oudtante in Amsterdam intrekt, zal er barweinig aan de woningproblematiek veranderen.
Pak een kartonnen doos en ga de straat op!
Als er één persoon goed aan zou doen om te investeren in gezond verstand, is het minister Van Veldhoven. Hoe opgejaagd moet de bewindsvrouw zich niet voelen, achtervolgd door de gedachte dat binnenkort duizenden achter-het-net-vissers bij haar in een kartonnen doos op de stoep kunnen staan? Alleen de minister heeft het antwoord. Haar angst wordt met de dag voelbaarder.
De groei van de huizenmarkt is niet gewoon lineair. En ja, dat zien we terug in de groei in de huizenmarkt.
Makelaars roepen 'locatie, locatie, locatie!', maar er zijn meer zaken die invloed hebben op de waarde van een huis.