Erfpacht is een complex en vaak onbegrepen onderwerp in de wereld van vastgoed en bezit. Het is een soort huurovereenkomst waarbij de grondeigenaar het recht geeft aan iemand anders om gebruik te maken van zijn grond voor een bepaalde tijd.
In ruil daarvoor betaalt de huurder een jaarlijkse vergoeding aan de grondeigenaar. In dit artikel gaan we dieper in op de wereld van erfpacht, waaronder de verschillende soorten erfpacht, de voordelen en nadelen, en hoe je er als vastgoedbezitter het beste mee om kunt gaan.
Wat is erfpacht?
Als je een huis koopt, staat dit meestal op 'eigen grond'. Maar soms blijft de grond met daarop de woning eigendom van de eigenaar. Erfpacht is het recht om een stuk grond en de woonruimte daarop te gebruiken. Voor dit gebruiksrecht betaalt de erfpachter een jaarlijkse vergoeding aan de eigenaar. Die vergoeding noemen we een canon. Als een verkoper een erfpachtrecht woonruimte wil verkopen, moeten zij duidelijk aangeven dat het om erfpacht gaat. Afspraken over de erfpacht, het erfpachtcanon en de looptijd worden bij de notaris vastgelegd in een ‘akte van vestiging’.
Wat zijn de voordelen van erfpacht?
Als je een huis koopt dat op erfpacht staat, ben je de nieuwe erfpachter. Je hebt het recht om het land te gebruiken voor de bepaalde periode, maar je moet ook jaarlijks een vergoeding betalen aan de eigenaar. Erfpacht kan een voordeel zijn als je een huis koopt op een gewilde locatie, omdat je de vergoeding die je moet betalen kunt beschouwen als een soort huur.
Wat zijn de nadelen van erfpacht?
Het grote nadeel van erfpacht, is dat je kostenplaatje voor de toekomst vaak onzeker is. De erfpachtcanon staat meestal vast voor een bepaalde periode, vaak 49 of 99 jaar, maar het kan ook korter zijn. Voor die periode weet je dus wat je elke maand of elk jaar moet betalen aan huur voor de grond. Daarna is het onzeker.
Erfpachtvoorwaarden
Wanneer sprake is van erfpacht gelden er een aantal regels, die door de erfverpachter zijn opgesteld. Dit zijn de erfpachtvoorwaarden. De erfpachtvoorwaarden zijn vastgelegd in de akte van uitgifte. In de erfpachtvoorwaarden staat bijvoorbeeld:
- Wie de erfverpachter is
- De duur van de erfpacht
- De opzeggingsmogelijkheden
- Of je toestemming nodig hebt om het erfpachtrecht over te dragen
- Welke lasten en onderhoud voor rekening van de erfpachter komen
- Of er bijzondere regels zijn waaraan de erfpachter zich moet houden
- De bestemming van de grond en de woning.
Erpacht en de bank
Ook voor de aankoop van een erfpachtrecht kan je een lening afsluiten bij de bank. Hiermee financier je de koopprijs van het erfpachtrecht. De bank eist dan als onderpand voor de lening een hypotheek op jouw erfpachtrecht.
Wat is het verschil tussen gemeentelijke en particuliere erfpacht?
Er kan sprake zijn van gemeentelijke erfpacht of particuliere erfpacht. Bij gemeentelijke erfpacht is de grond waarop de woning staat eigendom van de gemeente. Bij particuliere erfpacht kan de eigenaar bijvoorbeeld een vastgoedeigenaar, kerk of Vereniging van Eigenaren (VvE) zijn.
Ga je een huis kopen?
Boek je gratis oriëntatiegesprek met een Walter-adviseur. Wij begeleiden je bij het kopen van je volgende woning.
Plan een gratis kennismakingLees verder
Waar ben je naar op zoek?
Walter Living is geregistreerd in Nederland op het adres Walter Tech, B.V. Singel 542, 1017AZ, Amsterdam. Ons KvK-nummer is 73708585 en ons BTW-nummer is NL859636033B01.
Diensten
Liever even contact via WhatsApp? Stuur een appje naar 085 080 6860