Een belangrijk aspect bij het kopen van een appartement is de 'vereniging van eigenaren (VvE)'. Dit is een vereniging die het beheer van het gebouw waarin het appartement zich bevindt regelt.
Het is belangrijk om te weten hoe de VvE functioneert voordat je een appartement koopt, omdat het invloed kan hebben op je woning en financiële situatie.
Verantwoordelijkheden van een VvE
Het is verplicht voor gebouwen met meerdere appartementen om een VvE op te zetten en deze in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) als de oprichting na 2008 gebeurt. De VvE is verantwoordelijk voor het regelen van de gemeenschappelijke ruimtes zoals de lift, het trappenhuis, de tuin en de gevel. Om die reden is ook een collectieve opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering verplicht.
Begrotingen en planningen
Grotere VvE’s moeten aan meer regels voldoen. Zo is er een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) nodig waarin alle voorziene onderhoudswerkzaamheden zijn begroot. De VvE heeft ook een reservefonds voor onverwachte uitgaven. Van het reservefonds mag je hopen dat deze goed gevuld is. Als dat niet het geval is kan het zomaar voorkomen dat je bij onverwachts groot onderhoud extra geld in de VvE moet bijstorten.
Jouw verantwoordelijkheden bij een VvE
Als lid van een VvE heb je bepaalde verantwoordelijkheden, zoals het bijwonen van vergaderingen en het stemmen over belangrijke beslissingen. Je kunt ook worden gekozen als bestuurslid van de VvE, wat extra verantwoordelijkheden met zich meebrengt, zoals het beheren van het reservefonds en het onderhandelen over contracten met aannemers. Een actieve VvE houdt jaarlijks vergaderingen en houdt daarbij notulen bij. In de notulen kun je lezen welke zaken er allemaal spelen. Grotere VvE’s hebben veelal deze taken uitbesteed aan professionele VvE-beheer partijen.
Maandelijkse bijdrage
De leden van de VvE betalen maandelijkse servicekosten om de kosten te dekken. De hoogte hiervan wordt vastgesteld op basis van zogeheten breukdelen die jouw aandeel in de VvE aangeven. Dit staat vermeld in de splitsingsakte. In het splitsingsreglement staat vervolgens wat onder gemeenschappelijke gedeelten en zaken valt en waarvoor je dus meebetaalt.
Toestemming van de VvE
Een belangrijk aspect van de VvE is dat het bepaalde handelingen kan verbieden, zoals het verhuren van een appartement via Airbnb of het maken van structurele wijzigingen aan een appartement zonder toestemming. Dit kan van invloed zijn op je eigen plannen als eigenaar van een appartement, dus het is belangrijk om de VvE-regels te begrijpen voordat u een appartement koopt.
Doorlichting van de VvE
Als je een huis koopt is het belangrijk om de documenten van de Vereniging van Eigenaren (VvE) goed te begrijpen. Een notaris zal deze documenten analyseren om ervoor te zorgen dat er geen verborgen problemen zijn met de VvE. Ook hypotheekverstrekkers hebben regels waaraan de VvE moet voldoen, zoals het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan.
VvE bij woonhuizen
Soms komt een VvE ook voor bij woonhuizen. Meestal komt dit doordat ze een collectieve voorziening bezitten zoals een speelveldje of een parkeergarage. In dat geval koop je ook een 'appartementsrecht' in een VvE terwijl je dus eigenlijk geen appartement koopt maar een woonhuis! Overigens is het appartementsrecht m.b.t. de collectieve voorziening dan veelal wel gesplitst van het kadastrale perceel van het woonhuis waarvan je volledig eigenaar bent.
Ga je een huis kopen?
Boek je gratis oriëntatiegesprek met een Walter-adviseur. Wij begeleiden je bij het kopen van je volgende woning.
Plan een gratis kennismakingLees verder
Walter Living is geregistreerd in Nederland op het adres Walter Tech, B.V. Singel 542, 1017AZ, Amsterdam. Ons KvK-nummer is 73708585 en ons BTW-nummer is NL859636033B01.
Diensten
Liever even contact via WhatsApp? Stuur een appje naar 085 080 6860