Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Als je een hypotheek afsluit ga je voor lange tijd een verbintenis aan met een bank. Maar je persoonlijke situatie zou kunnen veranderen; je kunt je baan kwijtraken of door omstandigheden in de schulden komen. Dan kun je de hypotheek misschien niet meer betalen en moet je je huis verkopen. Als de hypotheek hoger is dan de waarde van jouw huis op dat moment en je huis dus met verlies verkoopt, blijft er een restschuld over. Voor dit soort situaties bestaat Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De Garantie helpt jou dan met het afbetalen van de restschuld. De NHG wordt uitgevoerd door een stichting: de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Voor het afsluiten betaal je een eenmalig bedrag aan de Stichting WEW.

Wat kost de NHG?

De kosten voor de garantie veranderen elk jaar en zijn in 2023 eenmalig 0.6% van het totale hypotheekbedrag. Bij een hypotheek van €200.000 is dat €1200. Deze kosten heb je er meestal in 1 tot 3 jaar uit. Dat komt omdat je met NHG een (veel) lagere hypotheekrente betaalt. De kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Door de belastingteruggave en de rentekorting verdien je deze kosten snel terug.

Wat zijn  de voorwaarden van de NHG?

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie krijg je niet zomaar. Er gelden voorwaarden waaraan je moet voldoen. De belangrijkste zijn de NHG-grens (In 2023 kan je een hypotheek met NHG afsluiten voor een woning tot € 405.000,-)  en dat je je huis als hoofdverblijf gebruikt. Financier je energiebesparende maatregelen mee? Dan is het bedrag hoger. En wil je geld bijlenen voor een verbouwing? Dan moet de bestaande hypotheek lager zijn dan de marktwaarde van je huis voor verbouwing. Alle voorwaarden lees je op de website van NHG.

Voordelen van een hypotheek met NHG

Een belangrijk voordeel van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dat de rente meestal lager is. Leen je meer dan 60% van de waarde van je woning? Dan betaal je met NHG bijna altijd een lagere rente over je hypotheek. Een lagere rente zorgt dus voor lagere maandlasten.

Een ander belangrijk voordeel van NHG is dat je de financiële risico’s van een koopwoning beperkt. Kun je de maandelijkse lasten niet meer betalen? Dan staat NHG garant voor de terugbetaling van je hypotheek.

Nadelen van een hypotheek met NHG

Je bent eenmalig een percentage van het totale hypotheekbedrag kwijt.Dit bedrag is wel fiscaal aftrekbaar. Als je een groot bedrag aan spaargeld inbrengt, is het minder interessant om een hypotheek af te sluiten met NHG alls je een groot bedrag aan spaargeld inbrengt De rente is dan vaak al laag.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar