Roerende goederen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen roerende zaken en onroerende zaken. De woning zelf is een onroerende zaak.

Het huis beweegt niet en zit muurvast in de grond. Letterlijk. Ook bomen en struiken zijn uit hun aard roerend.

Roerende goederen zijn goederen die kunnen worden verplaatst zonder dat de structuur van het huis wordt aangetast. Ze kunnen variëren van meubilair en apparatuur tot kleinere items zoals gordijnen, vitrages, plantenbakken en spullen in de tuin. Het kopen van deze items is meestal niet inbegrepen in de aankoop van het huis, dus het is belangrijk om er rekening mee te houden wanneer je een huis koopt. Tip: op het moment dat er een prijsdeal lijkt aan te komen is de verkoper het meest gevoelig voor het goedkoop van de hand doen van roerende zaken.

Roerende goederen op de lijst van zaken

In de ‘lijst van zaken’ die een verkoper normaal gesproken keurig presenteert kunnen de verkopers aangeven wat van de roerende zaken sowieso achterblijft bij de woning (wat dus inclusief koopsom is), wat mee gaat en wat overgenomen kan worden voor een extra te betalen bedrag dus.

Wat blijft achter in de woning?

Normaliter als je een bieding doet is dat een bieding op een woning inclusief alle onroerende zaken zoals aangegeven op de lijst van zaken. Daarnaast mag je ook redelijkerwijs verwachten dat alles wat met moeite losgehaald kan worden ook wel blijft staan. Denk aan hangende keukenkastjes. Ook van een inbouwvaatwasser en inbouwkoelkast mag redelijkerwijs verwacht worden dat ze achterblijven. Een losstaande koelkast daarentegen kan nog weleens meegenomen worden door de verkopers. Om verrassingen te voorkomen is het daarom altijd van belang de afspraken vast te leggen. Dan kun je er ook goed op controleren tijdens de woninginspectie die je doet voordat kopers en verkopers elkaar treffen bij de notaris.

Bomen en planten blijven, zoals je nu hebt begrepen, achter in de tuin. Ze zijn onroerend, ook als het stevig waait!

Bieding inclusief roerende goederen

Je kunt ook een bieding doen met daarin expliciet aangegeven dat je bod inclusief een aantal roerende goederen is, zoals bijvoorbeeld de gordijnen of de wasmachine. Dan vallen die zaken binnen de ‘kosten koper’ van het huis. Nadeel is dat je dan wel overdrachtsbelasting over die roerende zaken moet betalen.

Beter is dan om de over te nemen roerende zaken apart te betalen, buiten de woningaankoop om. Vele jaren geleden werden grote bedragen toegerekend aan roerende zaken die bij lange na die hoge waarde niet hadden. Doel: de aankoopsom van de woning relatief verlagen om zodoende overdrachtsbelasting te vermijden. Over die dure gordijnen hoefde immers geen belasting te worden betaald. Dat feest is over. De belastingdienst kijkt bij iedere transactie mee en ook de notaris moet erop toezien dat de woning voor een reële waarde is verkocht. Zonder zwart geld, zonder trucs met roerende zaken.

Walter adviseur

Ga je een huis kopen?

Boek je gratis oriëntatiegesprek met een Walter-adviseur. Wij begeleiden je bij het kopen van je volgende woning.

Plan een gratis kennismaking

Lees verder

Een van de voordelen van het kopen en verbouwen van een huis is dat je volledige controle hebt over het uiterlijk en de functionaliteit van je woning. Dit betekent dat je het huis volledig naar jouw wensen kunt aanpassen. Lees verder →

Tijdens de bezichtiging heb je niet uren de tijd om de woning te leren kennen, laat staan dat je de tijd hebt om bouwkundige gebreken op te sporen. Lees verder →

Een hypotheekofferte is een belangrijk document wanneer je bezig bent met de aankoop van een huis. Het is een aanbieding van een geldverstrekker om je een hypotheek te verstrekken voor het bedrag dat je nodig hebt om een huis te kopen. Lees verder →