Hypotheek

Hypotheek

Hierdoor bouw je geleidelijk aan eigendom op van de woning en wordt de hypotheek langzaam afbetaald.

Soorten hypotheken

Er zijn verschillende soorten hypotheken die je kunt afsluiten, elk met hun eigen kenmerken en voorwaarden. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende hypotheekvormen:

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand aflossing, waardoor je steeds meer eigenaar wordt van je huis. Je maandlasten blijven hetzelfde, ongeacht de rentestand.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Hierdoor daalt je schuld sneller en betaal je uiteindelijk minder rente.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek betaal je in eerste instantie alleen rente en bouw je met elke maand aflossing een spaarpot op. Als de spaarpot groot genoeg is, wordt deze ingezet voor aflossing op de hypotheek.

Beleggingshypotheek

Bij een beleggingshypotheek wordt een deel van je hypotheek vervangen door beleggingen. Het rendement op deze beleggingen wordt gebruikt voor de aflossing van je hypotheek.

Doorlopend krediet hypotheek

Met een doorlopend krediet hypotheek beschik je over een kredietlimiet voor je woning. Je betaalt alleen rente over het gebruikte bedrag.

Overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek wordt gebruikt als je tijdelijk extra geld nodig hebt, bijvoorbeeld bij de aankoop van een nieuwe woning. Het bedrag wordt later vervangen door een reguliere hypotheek.

Kortlopende hypotheek

Een kortlopende hypotheek is een hypotheek voor een beperkte periode, vaak 1 tot 5 jaar. Hierdoor zijn de maandlasten lager dan bij een reguliere hypotheek, maar dien je deze opnieuw af te sluiten wanneer deze afloopt.

Hypotheekadvies

Bij het afsluiten van een hypotheek is het belangrijk om te overwegen welke hypotheek het beste bij je situatie en wensen past. Daarom is het aan te raden om een hypotheekadvies te vragen aan een professional. Zij kunnen je helpen bij het vergelijken van verschillende hypotheekvormen en het bepalen van de voor- en nadelen van elke optie.

Wat is het maximale hypotheekbedrag?

Het maximale hypotheekbedrag is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je inkomen, de waarde van de woning en de hypotheekvorm die je kiest. Over het algemeen geldt een regel dat je niet meer dan 100% van de waarde van de woning kunt lenen.

Als aflsuiting, een hypotheek is een belangrijke financiële beslissing en het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je een hypotheek afsluit. Er zijn verschillende soorten hypotheken, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Het is daarom belangrijk om samen met een financieel adviseur te kijken welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. Of je nu op zoek bent naar een aflossingsvrije hypotheek, een beleggingshypotheek of een overbruggingshypotheek, er is altijd een hypotheek die bij je wensen past.

Bedenk altijd dat een hypotheek een lange termijn verplichting is en wees je bewust van de risico's en verantwoordelijkheden die hierbij horen. Maak goed gebruik van deze informatie en stel gerust al je vragen aan een financieel expert voordat je een hypotheek aangaat.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar