Sleuteloverdracht

Sleuteloverdracht

De notaris zorgt er tijdens die dag voor dat de verkoper het resterende bedrag (koopsom minus aanbetaling) op zijn rekening krijgt. De verkoper overhandigt de sleutels, maar het kan natuurlijk geen kwaad om die sleutels nog dezelfde dag te vervangen.

Wanneer de koopwoning ten tijde van de juridische overdracht wel bewoond is en vol staat met meubilair moeten de bewoners eerst nog verhuizen. Wanneer ze verhuizen staat, als het goed is, in de getekende akte. Er zit een erg groot risico aan deze constructie vast. Immers, indien de verkoper niet of niet op tijd verhuist is er een groot probleem. Met een beetje fantasie verklaart de verkoper zich dan tot huurder van het pand. Beschermd door het huurrecht! Tip: ga liever niet akkoord met een overdracht op latere datum dan de datum van notarieel transport.

Op welke datum doe je de sleuteloverdracht?

Bij de bieding die je uitbrengt is het gebruikelijk om iets te vermelden over je voorkeursdatum van verhuizing. Een zin als ‘oplevering in overleg’ is gangbaar en handig bij de openingsbiedingen. Gaandeweg moet je er echter voor zorgen dat er in elk geval een uiterste datum wordt overeengekomen. Dan weet je zeker dat het geen gebed zonder einde gaat worden.

Mooi voorbeeld: ‘oplevering in overleg, doch uiterlijk 4 maanden na tekenen koopovereenkomst.’ Bij latere onderhandelingen kan dan naar een meer precieze datum worden toegewerkt.

De verkopende makelaar stuurt de ondertekende koopakte naar de notaris, zodoende is de notaris ook op de hoogte van de voorgenomen datum. De notaris maakt later de definitieve afspraak voor ondertekening en sleuteloverdracht.

Wat kan je van de sleuteloverdracht zelf verwachten?

Op de dag van de sleuteloverdracht hebben kopers en verkopers een tekenafspraak bij een notariskantoor. Daar vind het ‘transport’ van de woning plaats, oftewel de juridische woningoverdracht.

Voorafgaand hebben de kopers de gelegenheid gehad de woning nogmaals te inspecteren. Het is aan hen om gebruik te maken van deze ‘eindinspectie’, het is geen verplichting.

Op het notariskantoor wordt de voorlopige koopovereenkomst overgezet naar een formele koopakte. Eventuele voorbehouden in de voorlopige koopovereenkomst, waaronder de koop geannuleerd kan worden, komen dan te vervallen. De notaris leest de akten voor. Dit gebeurt standaard in de Nederlandse taal. Mocht iemand de Nederlandse taal niet geheel machtig zijn dan dient er een officiële tolk aanwezig te zijn. Het notariskantoor kan een tolk regelen.

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar