Meerjaren onderhoudsplan (MJOP)

Meerjaren onderhoudsplan (MJOP)

Wat is een MJOP?

Hierin is het onderhoud voor de komende jaren ingeschat en begroot op kosten. Hiermee kan vastgesteld worden hoeveel gespaard moet worden, in het reservefonds, voor het onderhoud. Dit sparen gebeurt met de maandelijkse verplicht Vereniging van Eigenaren (VvE )bijdrage door alle VvE leden. Als de VvE geen MJOP heeft, dan schrijft de Rijksoverheid voor dat de VvE jaarlijks tenminste 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw moet reserveren en sparen in het reservefonds.

Wat staat in een MJOP?

In een MJOP staat een overzicht van de gebouwen, terreinen en installaties. Per onderdeel vind je een planning wanneer onderhoud nodig is voor de komende jaren, inclusief begroting van de kosten. Het gaat hierbij om onderhoud aan bijvoorbeeld gemeenschappelijke vertrekken zoals een entree of binnenplaats en bouwdelen zoals het dak, maar soms ook alle kozijnen.

Wat is het nut van een MJOP als koper?

Een MJOP is niet verplicht voor een VvE maar het is wel aan te bevelen. Als koper krijg je met een MJOP bovendien inzicht in de geraamde kosten en weet je of daar ook al een potje geld tegenover staat gereserveerd in het reservefonds.

Onverwachte kosten

Het kan weleens voorkomen dat je als koper overeenstemming hebt over de koopsom maar dat je er daarna pas achterkomt dat het pand veel onderhoud nodig heeft terwijl het reservefonds onvoldoende middelen heeft om het onderhoud te financieren. Er is dan een begrotingstekort wat soms door de VvE-leden aangevuld moet worden met een extra financiële bijdrage aan het reserveringsfonds. Zo kan je onverwacht na de koop van een woning alsnog voor een extra grote kostenpost staan!

Meer verhalen van Walter Living

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar
Marije Smelt |

De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar

Bij het kopen van een huis gaat het niet alleen om het vinden van de perfecte woning, maar ook om het navigeren door het complexe aankoopproces. Gelukkig is er Walter, jouw betrouwbare digitale aankoopmakelaar die je helpt bij elke stap die je moet nemen.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd
Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.
Marije Smelt |

Zelf een hypotheek afsluiten? Goed te doen, maar denk wel hieraan.

Vroeger, toen de melkflessen nog van glas waren, ging je met een stapel papier onder de arm naar de hypotheekadviseur. Dit kan nog steeds, maar je kunt soms ook zelf een hypotheek afsluiten. En dat is makkelijker dan je denkt. Mits je goed bent voorbereid.

Huis kopen & bieden · 3 minuten leestijd

Klaar om Walter te proberen?

Maak alle juiste huizenjacht keuzes — Geen BS. Beloofd.
Probeer Walter gratis
Alle verhalen
Volgend verhaal
De voordelen van een datagedreven aankoopmakelaar